Airco_Onderhoud_

Airco bijvullen met onze airco service

De airco-installatie van uw auto is niet onderhoudsvrij. Het systeem verliest jaarlijks een gedeelte van de airco vloeistof, ook wel koudemiddel genoemd. Dat is heel normaal. Wanneer de airco van de auto na verloop van tijd beschikt over te weinig koudemiddel ontstaat er slijtage. Een reparatie kan zomaar oplopen tot meer dan € 500. Bovendien veroorzaakt een matig of slecht werkende airco een veel hoger brandstofverbruik. Laat dus jaarlijks een airco check uitvoeren. Bij Vakgarage is dat meestal GRATIS.

Wat kost airco bijvullen?

Een goed onderhouden airco-installatie in uw auto betekent niet alleen comfortabel autorijden maar draagt ook zeker bij aan de verkeersveiligheid. ‘Frisse bestuurders’ reageren alerter en zijn tot dertig procent minder vaak betrokken bij auto-ongelukken. Vakgarage heeft in drie verschillende airco onderhoud pakketten. Om de airco bij te vullen gebruikt Vakgarage altijd de beste producten.

VAKGARAGE AIRCO CHECK: GRATIS OF SLECHTS € 19,95*

Maak gebruik van de gratis Vakgarage Aircocheck voor uw airco onderhoud! U weet dan precies hoe goed uw airco nog werkt. *Gratis bij APK of onderhoud.

AIRCO REINIGING & REFRESH € 39,95

Met de Airco Reiniging & Refresh wordt uw airco gereinigd van bacteriën, schimmels en ziektekiemen. We voorzien uw airco tegelijk van een frisse geur.

AIRCO COMBI-SERVICEBEURT R134A € 119,-*

Uw airco wordt gevuld en het koudemiddel wordt gerecycled volgens officiële STEK-eisen. Daarnaast reinigen wij uw airco van bacteriën, schimmels en ziektekiemen en wordt deze voorzien van een frisse geur.

*Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R134A met een maximum van 250 gr.

AIRCO COMBI-SERVICEBEURT R1234YF € 199,-*

Uw airco wordt gevuld en het koudemiddel wordt gerecycled volgens officiële STEK-eisen. Daarnaast reinigen wij uw airco van bacteriën, schimmels en ziektekiemen en wordt deze voorzien van een frisse geur.

*Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R1234YF met een maximum van 500 gr.

AIRCOSYSTEEM MET R1234YF

Sinds een aantal jaar is er een overgang van airco systeem R134a naar R1234yf. Het gas R134a is een koudemiddel dat behoort tot de broeikasgassen, ook wel F-gassen genoemd. Het nieuwe aircogas R1234yf is als broeikasgas 335 keer minder schadelijk dan R134a, en het verdwijnt 400 keer zo snel uit de atmosfeer. De milieuwinst door het nieuwe koudemiddel R1234yf is dus enorm. Voor het werken met dit nieuwe gas is speciaal equipment nodig. Ook is R1234yf iets duurder dan R134a. De prijzen voor het vullen van het systeem zijn daarom iets hoger dan bij een aircosysteem met R134a.

AIRCO SERVICE 

KOSTEN AIRCO ONDERHOUD

Aircocheck & Refresh  GRATIS of slechts € 19,95*
Airco Reiniging & Refresh€ 39,95
Airco Combiservicebeurt R134A € 119,-**
Airco Combiservicebeurt R1234YF € 199,-***

*Gratis bij APK of onderhoud. 
**Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R134A met een maximum van 250 gr.
***Prijzen zijn inclusief recycling en o.b.v. koudemiddel R1234YF met een maximum van 500 gr.

Hoe vaak airco bijvullen?

Ons advies is om 1x per jaar een aircocheck, ook wel aircoservice genoemd, uit te voeren. Bij deze check wordt ook gekeken of het nodig is om uw airco bij te vullen. Lees onze blog om te kijken wanneer de airco van uw auto bijgevuld moet worden.

Doe de airco test!

U kunt heel gemakkelijk zelf constateren of uw airco onderhoud nodig heeft. Kunt u 2 of meer vragen met JA beantwoorden? Dan wordt het tijd voor een bezoekje aan Vakgarage!

 • Koelt de airco minder goed?
 • Duurt het langer voordat uw ramen condensvrij zijn?
 • Is het langer dan een jaar geleden dat uw airco is gecontroleerd?
 • Komt er een muffe geur uit uw airco?
 • Krijgt u last van verkoudheid, keelpijn geïrriteerde luchtwegen of tranende ogen in de auto?
 • Rijdt u vaak korte afstanden?
 • Houdt u uw airco aan tot u op uw bestemming bent?
 • Heeft u het gevoel dat de auto meer brandstof verbruikt?

Laat een Airco Check uitvoeren bij Vakgarage Esgee. Tegelijk met een APK of onderhoudsbeurt is dat helemaal GRATIS!

Welke Aircoservices zijn er?

AIRCOCHECK & REFRESH

 • Uw airco wordt gecontroleerd
 • Uw airco wordt voorzien van een frisse geur

AIRCO REINIGING & REFRESH

 • Uw airco wordt gereinigd van bacteriën, schimmel en ziektekiemen
 • Uw wordt voorzien van een frisse geur

AIRCO SERVICEBEURT

 • Uw airco wordt gevuld en het koudemiddel* wordt gerecycled

AIRCO COMBI-SERVICEBEURT

 • Uw airco wordt gevuld en het koudemiddel* wordt gerecycled volgens officiële STEK-eisen. Daarnaast reinigen wij uw airco van bacteriën, schimmels en ziektekiemen en wordt deze voorzien van een frisse geur.

Airco service: koel in de zomer, heldere ramen in de winter

Heerlijk, een koele auto in de zomer en heldere, onbeslagen ramen in de winter! Met een airco rijdt u comfortabel, geconcentreerd en ontspannen. Ook uw airco heeft onderhoud nodig. Laat hem daarom regelmatig controleren door Vakgarage. Dankzij onze aircoservice werkt uw airco optimaal in elk seizoen, zodat u altijd geniet van een heerlijk klimaat in uw auto. 

Goed airco-onderhoud voorkomt problemen. Aan een goed werkende airco raakt u zo gewend. U kunt dan al gauw denken dat het systeem helemaal geen onderhoud nodig heeft. Maar niets is minder waar: zelfs een goed werkende airco verliest 8% tot 10% koudemiddel per jaar. En dus wordt de koelcapaciteit van uw auto na een paar jaar fors minder. Bovendien kan een tekort aan koudemiddel de compressor beschadigen. En een nieuwe compressor kost 800 euro of meer! Voorkom zo’n dure reparatie en laat uw airco op tijd bijvullen bij Vakgarage. Wij zijn specialisten op het gebied van airco-onderhoud. 

Hoe werkt het aircosysteem van uw auto?

Instromende (warme) buitenlucht wordt door de airco afgekoeld. De airco van een auto bestaat uit een gesloten systeem waarin onder druk een koudemiddel wordt rondgepompt. Het is een natuurkundig principe: door verandering van druk kan de temperatuur worden beïnvloed. De specialisten van de Vakgarage in uw regio vertellen u graag meer over de werking van uw airco. 

De airco van een auto heeft verschillende onderdelen.

 1. Compressor verplaatst het (lage druk) gasvormige koudemiddel naar de condensor (hoge druk).
 2. Het opgewarmde koudemiddel wordt door de condensor gepompt. Hier staat het zijn warmte af aan de rijwind of middels een fan. Door de temperatuursdaling wordt het middel vloeibaar.
 3. De filterdroger verwijdert vuil en vocht.
 4. Het vloeibare koudemiddel in de airco, nog steeds onder hoge druk, stroomt naar het expansieventiel. Dat reduceert de druk door een geringe hoeveelheid koudemiddel door te laten.
 5. In de verdamper wordt het koudemiddel weer gasvormig. Door de drukverlaging gaat het koken. Dit onttrekt warmte aan de buitenlucht. De aanjager blaast deze koele lucht langs de verdamper in de auto.

Tips gebruik airco van uw auto

 • Parkeer uw auto zomers bij voorkeur in de schaduw.
 • Is de auto erg warm, zet dan voor vertrek eerst de deuren open, of rijd even kort met de ramen open. Dat voert de meeste warmte snel uit de auto af en uw airco wordt niet onnodig zwaar belast.
 • Zet de airco minimaal eens per week 10 minuten aan. Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en zorgt ervoor dat uw airco optimaal blijft werken.
 • Stel de temperatuur maximaal zo'n 5 graden onder de buitentemperatuur in, het temperatuurverschil tussen binnen en buiten wordt anders te groot.
 • Schakel de airco 5 minuten voor aankomst uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en dus onaangenamen geuren.
 • Laat uw airco 1 keer per jaar controleren door Vakgarage. Bij een APK of onderhoud is dat gratis.